Boršč
Jednoduchý recept ako si navariť pravý boršč originál.Je to hustá polievka z mäsa a zeleniny. Najlepšie chutí na druhý deň keď sa chute prepoja.Výborný je s kyslou smotanou.
Ingrediencie
- 650 g hovädzie mäso nožina
- 2700 ml voda
- 340 g hlávková kapusta
- 1 kúsok zeleru
- 1 väčšia mrkva
- 1 väčší petržlen
- 1 stredná cvikla
- 190 g pasírované rajčiny pretlak
- 5 strúčkov cesnak
- 2 stredné zemiaky
- 1 Cibuľa
- ocot
- petržlen Vňať
- mleté čierne korenie
- bobkový list
- soľ a nové korenie
- kyslá smotana
- olej
Najnovšie letáky
Postup
Do hrnca dáme mäsko vcelku,vodu,3ks bobkový list,5 bobuliek nového korenia a varíme do zmäknutia mäsa.
Kým sa mäsko varí očistíme si zeleninu a nastrúhame na hrubšie rezance.
Na troche oleja vo väčšom hrnci si osmahneme cibuľku a pridáme nastrúhanú zeleninu. Spolu podusíme. Pridáme nakrájanú kapustu .
Cviklu uvaríme(ja varím vo vrecku aby sa mi šťava nevyvarila,po uvarení ošúpem),no môže sa použiť aj predvarená.Uvarenú cviklu nastrúhame pridáme k zelenine a zalejeme vývarom z mäsa ktoré
Sme si po uvarení nakrájali na malé kocky a odložili bokom. Vývar nezabudni preliať cez sitko,aby bol čistý bez korenia a bobkolistu.
Všetko spolu privedieme zakryté do varu,varime do zmäknutia zeleniny (varí sa krátko),pred koncom pridáme rajčinový pretlak, pretlačený cesnak ,nadrobno nakrájané zemiaky,vňať a nezabudneme osoliť okoreniť.
Po zmäknutí zemiakov dochutíme polievku octom po prípade ešte dosolíme dokoreníme a pridáme nakrájané mäso.Odstavíme z ohňa.
Polievka ma byť hustejšia, ale je na Vašej chuti ak chcete redšie tak už len zriediť vodou treba.
Podávame s kyslou smotanou dozdobíme vňaťkou.
Dobrú chuť 😊