Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta
Mäkkučké kysnuté cesto a lahodná bryndzová náplň. Robila som ich prvýkrát a rozhodne odporúčam. Sú ozdobou každého stola a plnky si môžete obmieňať a prispôsobovať podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie
Kvások
- 360 ml mlieko
- 1 pl hladká múka
- 20 g čerstvé droždie
- 1 pl kryštálový cukor
- Štipka soľ
Zvyšok na cesto
- 620 g hladká múka
- 250 ml slnečnicový olej
- 1 pl soľ
Náplň
- 250 g bryndza
- 3 stredne veľké uvarené zemiaky
- 1 pl pochuťková smotana
- 150 g slanina
- čerstvá pažítka
- čerstvý ligurček
Ďalšie
- 1 vajce na potretie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začneme s prípravou kvásku. K mlieku izbovej teploty pridáme rozdrobený kvások, múku, cukor a štipku soli. Premiešame a necháme vykysnúť pod čistou kuchynskou utierkou na teplom mieste.
Po zhruba 20 minutách by nám mal kvások vykysnúť. Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej dáme múku. Do stredu urobíme rukou jamku a vlejeme náš kvások. Prilejeme olej a osolíme. Použila som jednu lyžicu soli. So soľou opatrne, keďže tekvičky budeme plniť bryndzou, ktorá je dosť slaná.
Zmes premiesime rukami a vytvoríme cesto, ktoré by sa nám malo odliepať od strán misy. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
Kým cesto kysne, pustíme sa do prípravy náplňe na naše tekvičky. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici do chrumkava. Zemiaky by sme mali mať vopred uvarené a vychladené. Tie potom stačí v miske popučiť vidličkou a premiešať s bryndzou a slaninou. Zmes môžeme trošku zriediť kyslou smotanou, stačí lyžica. Pre chuť pridáme ešte nadrobno nasekanú pažitku. Náplň odložíme bokom.
Cesto rozdelíme na štyri časti. Na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme každú časť do rolky, ktorú následne nakrájame na rovnako veľké asi 3-4cm kúsky. Z každého kúsku vytvarujeme guličku a necháme ešte chvíľu podkysnúť.
Následne každú guličku vyvaľkáme do kruhu a do jej stredu dáme lyžicu plnky. Zabalíme ako buchtu do guličky.
Pripravíme si špagát z prírodného vlákna, ktorým budeme buchtu previazovať tak, aby sme po upečení dosiahli tvar tekvice. Na jednu buchtu stačí asi 25cm kúsok. Špagát položíme na dosku. Do stredu špagátu dáme buchtu a oba konce špagátu prekrížime. Opatrne buchtu pretočíme na druhú stranu, pričom špagát držíme stále v rukách a opäť špagát prekrýžime. Takto ju previažeme na 4x. Urobíme uzlík a zvyšok špagátu odstrihneme.
Previazané "tekvičky" položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Odporúčam dodržiavať väčšie medzery medzi tekvicami, keďže pečením ešte zdvojnásobia svoj objem. Z uvedeného množstva mi vyšli dva plechy.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho ako pečie vaša rúra, takže ich treba sledovať.
Upečené tekvičky necháme vychladiť a potom odstránime špagát. Stačí ho na viacerých miestach odstrihnúť nožničkami a vytiahnuť von. Ide to naozaj jednoducho. Na stonky tekvičiek som použila čerstvé výhonky ligurčeka, ktoré som zapichla do stredu. Dobrú chuť!