Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Domáca čalamáda bez sterilizácie
Pripravte si domácu čalamádu. ktorú netreba sterilizovať a zostane chrumkavá a čerstvá. Výborne sa hodí napríklad k pečenému mäsu, rezňom, zabíjačkovým špecialitám.
Ingrediencie
- 2 kg hlávková kapusta
- 500 g Cibuľa
- 1 kg šalátová uhorka
- 1 kg paprika
- 400 g mrkva
- 300 ml ocot 8%
- 400 g kryštálový cukor
- 70 g soľ
- 1 pl celé čierne korenie
- chili paprička
- 3 ks bobkový list
- 1 čl kyselina citrónová
- 1 čl borkén - potravinárska konzervačná látka
Najnovšie letáky
Postup
Zeleninu očistíme a nakrájame. Hlavkovú kapustu a papriku nakrájame na tenké pásiky, cibuľu na mesiačiky, uhorku a mrkvu na kolieska. Všetko spolu premiešame.
V druhej miske zmiešame kryštáľový cukor, soľ, kyselinu citrónovú, borkén, polámaný bobkový list a celé čierne korenie.
Zmes pridáme k nakrájanej zelenine a poriadne premiešame. Na koniec prilejeme ocot. Vodu netreba, pretože zelenina pustí dosť štavy.
Rukami poriadne všetko spolu premiešame a necháme 6 hodín odpočívať.
Pripravenú zmes naložíme do pohárov. Do každého pohára môžeme vložiť jednu feferónku a zalejeme až po okraj šťavou zo zmesi. Poháre uzavieme vysterilizovaným suchým viečkom.
Čalamádu treba odložiť do tmavej miestnosti - špajze. Môžeme ju konzumovať približne o 1 mesiac. Po otvorení skladovať v chladničke. Takto pripravená čalamáda vydrží približne 2 roky.
Mne sa nikdy nepodarí Čalamáda ani lečo vyskúšam a uvidím možno to bude teraz ďakujem ♥️💕🥹😍🥰