Zdroj: Pixabay: kalhh
Domáca výdatná kuracia a zeleninová polievka
Tento recept na výdatnú kuraciu polievku so zeleninou je fantastickým jedlom, ktoré môžete pripraviť, keď máte zvyšky kuracieho mäsa, ktoré chcete využiť.
Ingrediencie
- 2 pl olivový olej
- 1 kus Stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 kus Ošúpaná a na kocky nakrájaná mrkva
- 2 kus Zeler, nakrájaný na kocky
- 3 strúčiky Cesnak, mletý
- 450 g Varené kuracie mäso, nakrájané na kocky alebo rozdrvené
- 1 pohár Kukurice (mrazená, konzervovaná alebo čerstvá)
- 1 pohár Hrášku (mrazený alebo čerstvý)
- 6 pohárov kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica sušená bazalka
- soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (nepovinné)
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zohrievaním olivového oleja vo veľkom hrnci na stredne silnom ohni. Po zohriatí pridajte do hrnca cibuľu, mrkvu a zeler a restujte ich asi 5 minút, kým nezačnú mäknúť. Je veľmi dôležité, aby ste sa s týmto krokom neponáhľali, pretože táto zelenina je hlavným chuťovým základom polievky.
Vmiešajte mletý cesnak a smažte ho ešte minútu, kým nebude voňavý. Dávajte pozor, aby sa cesnak nepripálil, mohol by do polievky vniesť horkú chuť.
Do hrnca pridajte vopred uvarené kurča, kukuricu a hrášok. Väčšinou radšej používam mrazenú zeleninu, pretože je zozbieraná v čase najväčšej zrelosti a rýchlo zmrazená, čím si zachováva väčšinu živín.
Zalejte kuracím vývarom a dbajte na to, aby boli prísady dobre zakryté. Pridajte sušenú bazalku, soľ a korenie. Nezabudnite, že na začiatku je lepšie pridať menšie množstvo soli a postupovať podľa chuti. Vždy môžete pridať, ale nemôžete ubrať.
Zmes priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum a nechajte ju variť asi 20 minút, aby sa chute spojili.
Nalejte do misiek, podľa potreby posypte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplé. Nič sa nevyrovná podávaniu tejto polievky s kúskom chrumkavého chleba na namáčanie.