Zdroj: Pixabay: ulleo
Domáce arašidové krehké oriešky
Tento recept sa hodí najmä na sviatky alebo na každý bežný deň, keď máte chuť na niečo sladké.
Ingrediencie
- 2 poháre kryštálový cukor
- 1 pohár ľahký kukuričný sirup
- 1⁄2 pohár vody
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 2 poháre nesolené arašidy
- 2 pl nesolené maslo
- 2 lyžičky kypriaci prášok
- 1 čajová lyžička vanilkový extrakt
Najnovšie letáky
Postup
Začnite zmiešaním cukru, kukuričného sirupu, vody a soli vo veľkom hrnci s ťažkým dnom na miernom ohni. Zmes jemne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Zistil som, že najlepší výsledok sa dosiahne použitím drevenej lyžice.
Po rozpustení zvýšte teplotu na maximum a zmes bez miešania priveďte do varu. Keď teplota na teplomere dosiahne 250 °F, pridajte arašidy a znížte teplotu na strednú. Neustále miešajte. Buďte trpezliví; môže to trvať trochu dlhšie, ale verte mi, výsledok stojí za to.
Keď teplota dosiahne 300 °F, pridajte maslo. Miešajte ďalšie 2 minúty, kým teplomer nedosiahne 305 °F. Počas tohto procesu pozorne sledujte teplomer. Nadmerné varenie môže arašidovému krehkému oriešku dodať spálenú a horkú chuť.
Vypnite oheň a okamžite pridajte sódu bikarbónu a vanilku. Rýchlo premiešajte, pretože sóda spôsobí, že zmes spení.
Zmes vylejte na dva vymastené plechy alebo silikónové podložky. Rozotrite ju stierkou do tenkej vrstvy. Počas tohto kroku je nevyhnutné pracovať rýchlo, pretože zmes začne pomerne rýchlo tuhnúť.
Nechajte krehké cesto vychladnúť a stuhnúť aspoň 1 hodinu. Po vychladnutí rozlámte krehkú hmotu na kúsky.