Fantastické šišky
Deti sa ich nevedia dojesť, ale aj dospelí ich zbožňujú! Šišky sú jedny z najobľúbenejších sladkých pečív. Ich príprava je veľmi jednoduchá, tu sa naozaj nedá čo pokaziť :-) Sú fantastické s lekvárom, len tak posypané cukrom, alebo obliate čokopolevou🙂
Ingrediencie
Cesto
- 800 g hladká múka
- 200 g polohrubá múka
- 200 g kryštálový cukor
- 2 ks žĺtko
- 100 g maslo
- 3 pl šťava citrónová
- 6 dl mlieko
- 50 g čerstvé droždie
- 1 bal cukor vanilkový
Okrem toho
- na vyprážanie olej
- Lekvár (alebo iná plnka podľa chuti)
- cukor práškový (na posypanie)
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V jednej miske najprv lyžicou premiešame obe múky, kryštálový a vanilkový cukor a soľ. Pridáme žĺtky, tekuté maslo a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 4-4,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta podľa toho, ako múka pije. Výsledné cesto má byť jemné, polomäkké a oddeľuje sa od misky. Nakoniec cesto krátko vymiesime do bochníka a necháme 1 h kysnúť.
Keď cesto nakyslo, na pomúčenej doske ho znova veľmi zľahka premiesime. Následne ho vyvaľkáme do kruhu hrúbky 1 cm a povykrajujeme pohárom (alebo vykrajovátkom na kolieska) šišky. Ja som robila o priemere 8 cm.
Do vykrojených koliesok vytlačíme hlboké jamky a následne šišky necháme zakryté 20 minút podkysnúť.
Podkysnuté vyprážame v horúcom oleji z oboch strán. Do oleja sa kladú vždy tou jamkou nadol, aby pri vyprážaní pekne zostala a nezanikla ;-) Upečené vykladáme na kuchynský papier, aby odsal prebytočný tuk.
Šišky podávame podľa chuti s lekvárom, nutellou, ovocnou penou, alebo len posypané cukrom :-) Sú výborné a veľmi obľúbené aj poliate čokopolevou a ozdobené cukríčkami, niečo ako donutky🙂👌
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com