Jahodový lekvár
Domáci jahodový lekvár. Jednoduchý na prípravu.
Ingrediencie
- 1 kg jahôd
- 400 g cukru
- 1 Lyžice citrónovej šťavy
Najnovšie letáky
Postup
Jahody umyte a očistite od stopiek. Nakrájajte na menšie kúsky a vložte do hrnca.
Pridajte polovicu cukru a citrónovú šťavu. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
Hrnec dajte na sporák a začnite variť na miernom ohni, kým sa jahody nerozpustia a začne sa tvoriť pena. Potom znížte teplotu.
Pridajte zvyšok cukru a nechajte lekvár variť ďalších 20 až 30 minút, kým nezhustne.
Lekvár kontrolujete pomocou lyžice. Odoberiete trochu lekváru a dajte na studený tanier. Ak netečie ale stuhne, je hotový.
Zmes odstavte a vlejte ju do pohárov, ktoré vopred dôkladne opláchnite vodou a potom vysušte.
Poháry uzavrite viečkami a zalejte ich horúcou vodou. Nechajte odstáť 10 až 15 minút.
Hotový lekvár schovajte na chladné miesto.