Zdroj: FB: Varenie a Pečenie je Radosť ?
Kremnické krumple
Kto navštívi mesto mesto Kremnica určite neodíde bez vyskúšania legendárneho zákusku Atkáryho kremnických krumplov.
Ingrediencie
Suroviny
- 30 ks dlhé piškóty
- 200 g práškový cukor
- 250 g mleté orechy
- 3 ks vaječné bielka
- kakao
- rum
Krém
- 150 g práškový cukor
- 125 g studené maslo
- 2 pl kakao
- 30 g múka
- 200 ml mlieko
- 3 ks žĺtko
- 2 pl rum
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvý si pripravíme krém. Práškový cukor uvaríme v 100 ml mlieka.
Múku so žĺtkom rozmiešame v ďalších 100 ml mlieka a zlejeme ich dokopy. Poriadne premiešame a dochutíme trochou rumu.
Krém varíme za stáleho miešania až do zhustnutia.
Po uvarení krém necháme vychladnúť za občasného premiešania.
Nakoniec do vychladnutého krému pomaly zašľaháme maslo.
Krém rozdelíme na 2 polovice. Do jednej pridáme kakao a necháme ich v chladničke stuhnúť.
Na prípravu Atkáryho kremnických krumplov budeme potrebovať 1 dlhú piškótu, ktorú rozpolíme a spojíme. Vnútro piškóty vydlabeme a jednu polovičku naplníme kakaovým krémom, druhú maslovým krémom.
Spojené polovice piškót potrieme rumom a obalíme vo vydličkou vyšľahaných bielkach.
Ďalej kremnické krumple obalíme v orechovej zmesi a nakoniec v kakaovom prášku.
Takto pripravené kremnické krumple necháme v chlade odležať aspoň 3 hodiny, aby sa chute pekne spojili.