REKLAMA

Zdroj: vikif from Getty Images

Kváskový marhuľový koláč

Tento chutný koláč je ideálny pre všetkých milovníkov kysnutých koláčov a marhúľ.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
15

Kvások:

  • 1 pl ražný kvások Pridané do
  • 100 g pšeničná polohrubá múka Pridané do
  • 120 ml voda Pridané do

Cesto:

  • 250 g Kvások Pridané do
  • 350 g pšeničná polohrubá múka Pridané do
  • 200 ml vlažné mlieko Pridané do
  • 100 ml olej Pridané do
  • 1 kus vajce Pridané do
  • 1 kus vaječný žĺtok Pridané do
  • 1 kus vanilkový cukor Pridané do
  • 2 pl cukor Pridané do
  • 1 čl soľ Pridané do

Posýpka:

  • 50 g maslo Pridané do
  • 80 g pšeničná hrubá múka Pridané do
  • 60 g krupicový cukor Pridané do
  • 1 kus vanilkový cukor Pridané do

Ostatné:

  • marhule Pridané do
REKLAMA

Postup

360 min.
1. Krok

Kvások si pripravíme večer pred pečením. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku. Pridáme k nemu 2 PL pšeničnej celozrnnej múky a toľko vlažnej vody, aby vzniklo hustotou také cestíčko ako na dolky.

2. Krok

Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Zo vzniknutého kvásku odoberieme toľko, aby nám v pohári zostala asi 1 PL a k nej pridáme 100 g pšeničnej polohrubej múky a 120 ml vlažnej vody. Poriadne všetko spolu premiešame a necháme kysnúť.

3. Krok

Z uvedených surovín vymiesime redšie cesto, ktoré necháme prekryté kysnúť aj 4 hodiny.

4. Krok

Plech potrieme olejom a vyklopíme naň cesto. Rukou ho na plechu povyťahujeme a necháme kysnúť ešte hodinu.

5. Krok

Na cesto uložíme nakrájané marhule a posypeme ho posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, múky a cukrov.

6. Krok

Kváskový marhuľový koláč pečieme 15 minút na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 30 minút.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4428 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Dezert

3618 receptov