Zdroj: vikif from Getty Images
Kváskový marhuľový koláč
Tento chutný koláč je ideálny pre všetkých milovníkov kysnutých koláčov a marhúľ.
Ingrediencie
Kvások:
- 1 pl ražný kvások
- 100 g pšeničná polohrubá múka
- 120 ml voda
Cesto:
- 250 g Kvások
- 350 g pšeničná polohrubá múka
- 200 ml vlažné mlieko
- 100 ml olej
- 1 kus vajce
- 1 kus vaječný žĺtok
- 1 kus vanilkový cukor
- 2 pl cukor
- 1 čl soľ
Posýpka:
- 50 g maslo
- 80 g pšeničná hrubá múka
- 60 g krupicový cukor
- 1 kus vanilkový cukor
Ostatné:
- marhule
Najnovšie letáky
Postup
Kvások si pripravíme večer pred pečením. Do pohára si odoberieme 1 PL ražného kvásku. Pridáme k nemu 2 PL pšeničnej celozrnnej múky a toľko vlažnej vody, aby vzniklo hustotou také cestíčko ako na dolky.
Necháme pri izbovej teplote až do rána prekryté fóliou. Zo vzniknutého kvásku odoberieme toľko, aby nám v pohári zostala asi 1 PL a k nej pridáme 100 g pšeničnej polohrubej múky a 120 ml vlažnej vody. Poriadne všetko spolu premiešame a necháme kysnúť.
Z uvedených surovín vymiesime redšie cesto, ktoré necháme prekryté kysnúť aj 4 hodiny.
Plech potrieme olejom a vyklopíme naň cesto. Rukou ho na plechu povyťahujeme a necháme kysnúť ešte hodinu.
Na cesto uložíme nakrájané marhule a posypeme ho posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, múky a cukrov.
Kváskový marhuľový koláč pečieme 15 minút na 200 °C. Potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ešte 30 minút.