Zdroj: FB: Varenie je radosť
Kysnutý jablkový koláč s pudingom
Tento kysnutý jablkový koláč s pudingom je lahodná pochúťka, ktorú si zamiluje celá rodina. Pečie sa z jednoduchých ingrediencií a výsledok stojí za to.
Ingrediencie
Cesto:
- 250 ml mlieko
- 2 kus vajce
- 100 g maslo
- 500 g hladká múka
- 100 g kryštálový cukor
- 1⁄2 kus droždie
- štipka soli
Náplň:
- 600 ml mlieko
- 2 kus vanilkový puding
- 6 lyžíc kryštálový cukor
- 200 g jablká
- 2 lyžičky práškový cukor
Na potretie:
- 1 kus vajce
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si urobíme kvások. Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie s cukrom.
Ku kvásku pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
Zatiaľ uvaríme puding, ktorý za stáleho miešania necháme vychladnúť.
Cesto rozdelíme na 2 polovice, takže nám výjdu 2 záviny.
Každú časť vyvaľkáme do obdĺžnika, potrieme pudingom a posypeme jablkami zmiešanými s práškovým cukrom.
Môžeme ho klasicky zrolovať ako závin alebo ho na krajoch narezať a prekladať cez seba.
Závin necháme na plechu ešte chvíľu podkysnúť.
Nakoniec ich potrieme vajcom a vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečieme ich 25 minút.