Kysnutý koláč s makom a slivkami
Kokáčik plný maku a sliviek
Ingrediencie
Suroviny
- 400 g polohrubá múka
- 1 ks vajce
- 50 ml olej
- 30 g čerstvé droždie
- 1 čajová lyžička kryštálový cukor
- 200 ml mlieko
Maková plnka
- 200 g mletý mak
- 100 g kryštálový cukor
- 1 vanilka cukor
- Štipka škorica
- citrónová kôra
- 100 ml mlieko
Mrvenička
- 6 pl polohruba mu ka
- 4 pl krys ta lovy cukor
- 2 pl pra s kovy cukor
- 50 g maslo
- slivky
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cesto : Mlieko zohrejeme aby bolo vlažné ( nie horúce). Do 100 ml mlieka pridáme 1 čl cukru a droždie a necháme vykysnúť .
Do väčšej misky preosejeme múku, pridáme vykysnutý kvások, zvyšné mlieko, olej, vajce a dobre vymiesime. Vymiesené cesto prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť asi 35-40 minút. Za ten čas si pripravíme posýpku, makovú plnku a očistíme slivky.
Maková plnka: mletý mak, kryštálový cukor, vanilkový cukor, mletú škoricu zalejeme horúcim mliekom , premiešame a necháme vychladnúť.
Slivky rozrežeme na polivice a odkôstkujeme.
Mrvenička: K sypkým surovinám po plátkoch pridávame maslo a spracúvame rukami, kým mrvenička nemá také tie väčšie hrudky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu 30x40 cm, ktorý vymastíme a posypeme múkou. Odporúčam hlbší plech. Na cesto následne rozotrieme makovú plnku a poukladáme slivky reznou stranou nahor. Posypeme mrveničkou a pečieme pri teplote 180°C zhruba 30 minút. Koláč krájame až úplne vychladnutý.