Zdroj: Facebook - Recepty a rady do kuchyne I.
Mäkučký makový závin
Upečte si doma počas vianočných sviatkom najlepší makový závin. Z tejto dávky Vám vyjdu rovno 2 záviny.
Ingrediencie
Suroviny
- 500 g múka
- 80 g maslo rozpustené
- 22 g čerstvé droždie
- 1 ks vanilkový cukor
- 4 pl kryštálový cukor
- 300 ml mlieko
- štipka soli
Maková plnka
- mletý mak
- cukor
- mlieko
- maslo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravíme kvások. V miske zmiešame droždie s mliekom a 2 PL cukrom. Kvások necháme na teplom mieste pracovať.
Potom vymiesime cesto z múky, masla, vanilkového cukru, soli a kvásku.
Cesto poprášime múkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
Medzitým ako cesto kysne si pripravíme makovú plnku. Do hrnca nasypeme mak, cukor a prilejeme mlieko.
Pnku varíme za stáleho miešania až pokiaľ sa cukor neroztopí. Potom plnku odstavíme zo šporáka a pridáme malý kúsok masla.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice a každú vyvaľkáme.
Natrieme ho vychladnutou makovou plnkou. Nakoniec ho zvinieme a konce podohneme.
Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ho na plechu podkysnúť ešte približne 15 minút a môžeme začať piecť.
Pred pečením ho potrieme roztopeným maslom. Makový závin pečieme na 180°C približne 30 minút. Po upečení, keď je ešte horúci ho potrieme opäť roztopeným maslom.