Zdroj: Pixabay: NickyPe
Perník
Tento recept na perníky pochádza priamo z mojej rodiny a prešiel skúškou času. V priebehu rokov som ho robila znova a znova a urobila som niekoľko úprav, aby som dosiahla čo najlepšiu chuť. Vďaka dokonalej rovnováhe medzi sladkou a pikantnou chuťou sú naše perníky obľúbené u detí aj dospelých. Vyskúšajte ho a pochopíte, čo mám na mysli.
Ingrediencie
- 350 g múka
- 1 ČL kypriaci prášok
- 1⁄2 ČL Jedlá sóda
- 2 ČL mletý zázvor
- 2 ČL Škorica
- 1⁄2 ČL Klinčekový prášok
- 1⁄2 ČL Mletý muškátový oriešok
- 170 g cukor
- 170 g Sirup z cukrovej repy
- 1 vajce
- 115 g maslo
Najnovšie letáky
Postup
Na pečenie perníkov zmiešajte vo veľkej mise múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, zázvor, škoricu, klinčeky a muškátový oriešok. V tejto fáze odporúčam použiť kvalitné korenie, pretože má intenzívnejšiu chuť a dodá perníku bohatšiu chuť.
V samostatnej miske vyšľahajte cukor, sirup z cukrovej repy, vajce a maslo. Tu sa oplatí miešať naozaj dôkladne, kým zmes nie je nadýchaná a svetlej farby. Perník tak získa lepšiu štruktúru.
Postupne pridávajte suché prísady do mokrej zmesi, kým nevznikne pevné cesto. Neponáhľajte sa a pridávajte len toľko múky, aby sa cesto už nelepilo, aby ste zabránili prílišnému vysušeniu perníkov.
Cesto prikryte a nechajte ho v chladničke odpočívať aspoň 30 minút. Chladenie uľahčí neskoršie rozvaľkanie cesta a umožní správny rozvoj korenia.
Teraz predhrejte rúru na 180 stupňov. Cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrajujte perníčky. Kľúčom k úspechu je vaša fantázia - môžete použiť tradičné tvary, ako sú srdiečka a hviezdičky, alebo byť kreatívni a vytvoriť zvieratká, vianočné postavičky atď.
Perník pečte na strednej polici asi 10-12 minút alebo kým nie je zlatohnedý a pevný. Po vychladnutí mierne stvrdnú, preto odporúčam nenechávať ich v rúre príliš dlho. Prípadne perníky ozdobte polevou.