Zdroj: Canva
Rýchly slivkový koláč s tvarohom
Kysnutý koláč s tvarohom a slivkami
Ingrediencie
Cesto
- 200 g polohrubá múka
- 60 g maslo
- 20 g droždia
- 1 ks žĺtok
- 2 pl kryštálový cukor
- 150 ml vlažné mlieko
- soľ
Plnka
- 250 g tvaroh jemný
- cukor práškový
- čerstvé slivky
- 1 bal cukor škoricový
Posýpka
- 3 pl kryštálový cukor
- 2 pl maslo
- 5 pl polohrubá múka
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé si urobíme kvások. Droždie rozmrvíme v malej miske. Pridáme 1 ČL kryštálového cukru, medzi prsty múky a 1/2 dcl vlažného mlieka. Do misy dáme múku, cukor, maslo, žĺtok, soľ a prilejeme zbytok mlieka. Vymiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 30 - 35 minút prikryté utierkou.
Keď máme cesto vykysnuté, tak ho dáme do formy, ktorú sme vymastili tukom. Roztlačíme ho rukou po celom dne formy. Ja som povrch cesta trochu potrela olejom.
Plnka: Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom do hladka. Navrstvíme ho na cesto.
Na vrch poukladáme slivky , ktoré sme si poprekrajovali na menšie kúsky. A posypeme ich škoricovým cukrom.
Posýpka: Múku, kryšt. cukor a maslo prstami rozdrobíme, aby nám vznikli hrčky - posýpka.
Posypeme po vrchu koláča a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Pečieme 35 minút na 180 stupňov.
Upečený koláč necháme vychladnúť a rozrežeme ho na kúsky. Dobrú chuť