Šišky s domácim džemom
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 200 ml mlieka
- 3 žĺtko
- Štipka soľ
- 4 pl kryštálový cukor
- 4 pl olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si urobíme kvások. Do malej misky si nalejeme cca 1 dcl mlieka, do ktorého nasypeme sušené droždie, 1 čl kryštálového cukru, 1 čl múky a necháme 5 minút odpočívať.
Do misy nasypeme múku, ku ktorej postupne pridávame žĺtka, vlažné mlieko, cukor, olej, štipku soli a na záver pridáme kvások. Vypracujeme ručne alebo kuchynským robotom s hákom na hladké cesto. Cesto prikryjeme a necháme cca 1 hodinu odpočívať.
Vykysnuté cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na cca 2 cm plát. Vezmeme si pohár alebo kruhovú formičku s priemerom 5 cm a vykrajujeme kolieska. Necháme ich cca 10 minút odpočívať.
Medzitým si do hlbokej panvice alebo hrnca nalejeme olej a necháme ho poriadne rozohriať. Do každého kolieska urobíme prstom do stredu dierku pre džem a pokladáme ich postupne do rozpáleného oleja. Šišky pretáčame a keď začnú chytať farbu vyberieme ich na tanier vystlaný servítkou, aby odkvapkal prebytočný olej. Šišky potrieme džemom, posypeme práškovým cukrom a podávame.