Zdroj: Freepik
Vianočné základné ľadové cukrové cookies
Vychutnajte si proces tvorby a zdobenia, ako aj úžasnú sladkosť týchto ľadových cukrových sušienok.
Ingrediencie
Na sušienky:
- 23⁄4 poháre múka
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1 pohár zmäknuté maslo
- 11⁄2 poháre Biely cukor
- 1 veľké vajce
- 1 čajová lyžička vanilkový extrakt
- 1⁄2 čajová lyžička mandľového extraktu
Na polevu:
- 2 poháre práškový cukor
- 6 lyžičky mlieko
- 4 lyžičky ľahký kukuričný sirup
- 1⁄2 čajová lyžička vanilkový extrakt
- V prípade potreby potravinárske farbivo
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv v malej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Odstavte.
Vo väčšej miske vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka asi 5 minút. Je veľmi dôležité nešetriť časom, pretože tento proces zabezpečí nadýchanejšie a jemnejšie sušienky.
Vmiešajte vajce a potom vanilkový a mandľový extrakt. Pomaly primiešavajte suché prísady, kým sa nezapracujú. Nepreháňajte to s miešaním, inak by mohli byť sušienky tvrdé.
Cesto prikryte a nechajte ho v chlade aspoň 1 hodinu, prípadne cez noc. Osobne sa mi zdá, že dlhšie chladenie prináša najlepšie výsledky.
Keď je cesto vychladnuté, predhrejte rúru na 375 stupňov F (190 stupňov C). Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku 1/4 až 1/2 palca. Vykrajujte tvary pomocou ľubovoľného vykrajovača na sušienky, čo je zábavná činnosť, pri ktorej by vám mohli pomôcť deti.
Sušienky poukladajte na nevymastené plechy s 1 palcom od seba a pečte 8 až 10 minút alebo do zlatista. Nechajte ich vychladnúť na mriežkach.
Kým sušienky chladnú, môžete začať s výrobou polevy. V malej miske zmiešajte práškový cukor, mlieko, kukuričný sirup a vanilkový extrakt do hladka. Ak používate potravinárske farby, rozdeľte polevu do samostatných misiek a zmiešajte farby.
Keď sušienky úplne vychladnú, ozdobte ich polevou pomocou štetca na polevu a nechajte ich stuhnúť. Ak nemáte štetec na polevu, môžete použiť aj malú lyžičku.
Nakoniec sušienky uložte do vzduchotesnej nádoby, aby zostali čerstvé.