Zdroj: Pixabay: jamstraightuk
Vianočný koláč
Vianoce jednoducho by neboli rovnaké bez tradičného, voňavého, chutného vianočného koláča. Tento recept obsahuje všetky potrebné ingrediencie pre dokonalý vianočný koláč, vrátane jednoducho nasledovateľných pokynov od miesenia po pečenie. Šťastné varenie!
Ingrediencie
Cesto
- 500 g Pšeničná múka
- 1 balík sušené droždie
- 150 ml mlieko
- 75 g cukor
- 1 štipka soľ
- 2 vajce
- 100 g maslo
Náplň
- 200 g Mleté orechy
- 100 g cukor
- 1 čajová lyžička škorica
- 100 ml mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravte cesto zmiešaním všetkých ingrediencií a nechajte ho kysnúť 1-2 hodiny.
Kým cesto kysne, priprav si náplň zmiešaním mletých orechov, cukru, škorice a mlieka, potom nechaj odstáť.
Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho na veľký obdĺžnik a rovnomerne ho naplňte náplňou.
Zrolujte cesto z dlhšieho boku, rozrežte ho pozdĺžne, potom prepleťte obe časti.
Vložte koláč do plechu vyloženého pečacím papierom a potom ho pecite v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 30-40 minút.