Zdroj: yulka3ice from Getty Images
Vianočný likér
Pomarančový likér som pripravovala viackrát, každý rok na Vianoce. Tento recept je skutočným skvostom medzi domácimi tinktúrami. Sladký, ale nie presladený, s výraznou chuťou čerstvých pomarančov, je ideálny na podávanie hosťom na vianočný večer.
Ingrediencie
- 5 ks Veľké pomaranče
- 1 kg cukor
- 1 l vody
- 1 l Alkohol
Najnovšie letáky
Postup
Začneme sparením pomarančov.
Potom z pomaranča odstráňte tenkú vrstvu kôry. Snažte sa neodstrániť príliš veľa albedo (bielej časti kôry), je horká a môže pokaziť chuť likéru.
Šupky vložte do veľkej nádoby, zalejte liehom a pevne uzavrite. Nechajte stáť 2 týždne na teplom mieste, najlepšie na slnku. Každých niekoľko dní nádobu premiešajte.
Po dvoch týždňoch pripravíme sirup. Cukor zalejeme vodou a varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom sirup vychladíme.
Do vychladnutého sirupu nalejte lieh z pomarančovej kôry. Premiešajte a odložte na ďalšie 2 dni.
Po dvoch dňoch likér prelejeme do fliaš cez sito, aby sme oddelili šupky. Likér uzavrieme a odložíme na ďalší týždeň.
Po týždni je likér pripravený na pitie, ale čím dlhšie stojí, tým je chutnejší. Bude ideálny na vianočný stôl!