Zdroj: FB- A. Valentovej prima nápady z internetu
Vynikajúci domáci trdelník
Recept na vynikajúci domáci trdelník
Ingrediencie
- 500 g polohrubá múka
- 80 g maslo
- 2 vajce
- 3 Lyžice práškového cukru
- 250 ml mlieka
- 1 droždia
- Štipka soľ
- olej
- škoricový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky dáme múku, rozpustené maslo, práškový cukor, vajcia a štipku soli. Pripravíme si kvások. Do teplého mlieka dáme lyžičku cukru a droždie. Kvások pridáme do zmesi a vypracujeme cesto (podľa potreby pridávame múku). Necháme vykysnúť cca 20-30 minút na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si rozdelíme na bochníky, ktoré vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto rozkrájame na 3 cm široké prúžky a pevne ich namotáme na valček tak, aby sa prekrývali. Valček obaľte celý alobalom.
Namotaný trdelník potrieme olejom a obalíme v škoricovom cukre.
Pripravený trdelník dáme na hlbší plech tak aby rúčky valčeka boli opreté o boky plechu- cesto sa nesmie dotýkať dna. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri 150-160 stupňoch 10-15 minút do zlatista.
Po upečení opatrne stiahneme trdelník z valčeka a ešte raz obalíme v posýpke a necháme vychladnúť.