Zdroj: Canva
Želé koláč
Svieži želé koláč, ktorý si chuťovo môžete prispôsobiť svojim prefrenciám.
Ingrediencie
Korpus:
- 100 g hladká múka
- 30 g masla
- 100 g kryštálového cukru / trstinového
- 4 veľké vajcia
- 1 balík vanilkový cukor
Želé:
- 250 ml malinová šťava
- 2 Lyžice cukru
- 1 sáčok želatíny
- 60 g maliny
Krém:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 balík vanilkový cukor
- 2 Lyžice práškového cukru
- 500 g mascarpone
Najnovšie letáky
Postup
Vyšľahajte cukor s vajíčkami do peny, kým nezdvojnásobí objem. Do zmesi prilejte roztopené maslo izbovej teploty a opäť prešľahajte asi minútu. Múku zmiešajte s kypriacim práškom do pečiva a postupne po častiach primiešavajte k tekutej zmesi. Zmes nešľahajte, ale opatrne zapracujte sypké suroviny do tekutých.
Cesto vylejte do okrúhlej tortovej formy s priemerom 25cm a vystlanej papierom na pečenie. Pečte vo vyhriatej rúre na 180 stupňov. Cesto je hotové, ak je pekne upečené do zlatista, prípadne otestujte zapichnutím drevenej špajdle do stredu korpusu.
Vezmite si hrniec a zmiešajte v ňom malinovú šťavu, cukor a želatínu rozrobenú v malom množstve studenej vody. Rozmiešajte, kým nevznikne hladká hmota. Prevarte podľa návodu, pridajte hrsť malín a nechajte vychladnúť.
Vyšľahajte smotanu na šľahačku s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvlášť v miske len krátko prešľahajte mascarpone, ku ktorému primiešajte urobenú šľahačku. Do zmesi pridajte trošku malinovej šťavy pre farbu.
Korpus prerežte pozdĺžne na 2 časti. Na upečený korpus navrstvite zmes šľahačky a mascarpone. Položte druhú vrstvu korpusu a navrstvite druhú polovicu plnky. Navrch nalejte želé s malinami. Koláč premiestnite do chladničky a nechajte ho stuhnúť aspoň hodinu, najlepšie však na celú noc.