Babkine šišky
Podľa tohoto recpetu od mojej svokry sa vám šišky vždy vydaria. Sú nadýchané, jemné a ach tak voňavé :-)
Ingrediencie
Cesto
- 1 ks uvarený zemiak v šupke
- 20 g droždie
- 250 ml mlieko
- 1 pl cukor
- 500 g múka
- 2 pl maslo
- 4 vajce
- 1⁄2 kl soľ
- 50 ml rum
- 100 ml olej na vyprážanie
Jahodová pena
- 3 bielky
- 150 g práškový cukor
- podľa chuti jahodový lekvár
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
Vychladnutý uvarený zemiak v šupke očistíme a na jemno nastrúhame.
Do misky s múkou dáme soľ, postrúhaný zemiak, vajce a žĺtky. Pridáme kvások, roztopené maslo a rum. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nateplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pohárikom alebo formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré necháme pod utierkou ešte chvíľu podkysnúť.
Vysmážame v hlbšej panvici s dostatočným množstvom oleja na strednom plameni. Treba toľko, aby šišky v oleji plávali. Šišky smažíme do zlatista najskôr z jednej strany, opatrne ich otočíme a dosmažíme.
Hotové šišky ukladáme na papierový obrúsok, aby vypil prebytočný tuk.
Jahodovú penu pripravíme tak, že vyšľaháme bielka s cukrom a prišľaháme jahodový džem podľa chuti.