Bezlepkový koláč s jahodami
Koláč na víkend alebo aj na oslavu? Toto je skvelý zákusok, pekný aj na pohľad. Navyše pomerne fit recept
Ingrediencie
Kakaový korpus
- 80 g BB čokoládový puding albo puding bez lepku
- 40 g kakao
- 60 g trstinový cukor
- 1⁄2 balíčka kypriaci prášok
- 70 ml mlieko
- 50 ml olej
Jahodová pena
- 400 g jahoda
- 1 bal vanilínový cukor
- 1 pl Med
- 1 bal želatína jemne mletá
- 250 ml smotana na šľahanie
Poleva
- 100 g jahody
- 15 g kakao
- 1 pl Med
- 1 pl kokosový olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava korpusu: Žĺtky zmiešame metličkou s olejom a mliekom. Primiešame cukor a zvyšné suché ingrediencie.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do kakaovej zmesi. Pripravené cesto vylejeme do okrúhlej formy (priemer 24cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 stupňov 20 minút.
Príprava jahodovej peny: Jahody spolu s cukrom a medom rozmixujeme ponorným mixérom.
Želatínu pripravíme podľa návodu na obale – obsah sáčku vysypeme do misky a zmiešame s 4 lyžicami vody. Necháme cca 10 minút naboptnať. Následne želatínu zahrejeme a rozpustíme do hladka. Pridáme 2 lyžice jahodovej zmesi, premiešame a vlejeme k zvyšným jahodám. Premiešame.
Smotanu vyšľaháme do tuha. Primiešame k nej jahodovú zmes. Vzniknutú jahodovú penu navrstvíme na upečený a mierne vychladnutý korpus. Odložíme na pár minút do chladničky.
Príprava polevy: Jahody rozmixujeme ponorným mixérom (ja som nemixovala úplne do hladka, ostali mi aj menšie kúsky). Pridáme kakao, med a olej. Premiešame a nanesieme na jahodovú penu.
Pripravený koláč odložíme stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním už len ozdobíme 😊