Bryndzové pirohy
Keď som ich raz doma skúšala pripraviť, nedopadlo to úplne najlepšie. Ale dala som im druhú šancu a teda poviem vám, že lepšie rozhodnutie som urobiť nemohla 🙂 Pôvodný recept som si prispôsobila a dopadlo to vynikajúco!
Ingrediencie
- 500 g celozrnná špaldová múka
- 2 kus vajce
- 100 ml voda
- 500 g zemiak
- 125 g bryndza
- 2 polievková lyžica syr cottage cheese
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na malé kocky a dáme variť, kým nezmäknú. Popučíme ich na jemnú kašu a necháme trochu vychladnúť.
V miske alebo na pracovnú dosku dáme múku, v ktorej urobíme jamku a pridáme časť zemiakov (asi 2-3 kopcovité lyžice) a vajíčko.
Cesto vymiesime, pridávame vodu podľa hustoty a nezabudneme pridať aj štipku soli.
Keď je cesto hladké a vymiesené rozdelíme ho na 2 časti a vyvaľkáme na pomúčenej doske.
Pohárom vykrojíme kolieska a do každého z nich dáme bryndzovú náplň, ktorú sme pripravili zmiešaním zvyšných zemiakov, bryndze a ricotty (môžete pridať aj pažítku alebo nasekanú vňať jarnej cibuľky).
Naplnené kolieska preložíme na polovicu tak, aby sme pri prekladaní nestlačili stred s náplňou a okraje k sebe pritlačíme (mne sa osvedčilo popritláčať vidličkou a spoj ešte raz orezať pomocou pohára, ktorým sa vykrajovali kolieska z cesta).
Takto pripravené pirohy uvaríme v osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové.
Podávame s opečenou slaninkou, cibuľou a kyslou smotanou alebo ricottou.