Zdroj: Canva
Domáce kváskové šišky
Kváskujete? Pripravte si vynikajúce domáce kváškové šišky posypané práškovým cukrom. Príprava trvá dlhšie ale rozhodne to stojí za to.
Ingrediencie
Rozkvas
- 150 g špaldová múka
- 150 g vlažné mlieko
Kváskové cesto
- 350 g špaldová múka
- 1 ks vanilkový cukor
- 120 g vlažné mlieko
- 2 ks žĺtok
- 2 pl rum
- 2 pl olej
- Štipka soľ
Najnovšie letáky
Postup
Príprava rozkvasu trvá 9 až 12 hodín. Zmiešame múku s mliekom a ražným kváskom. Misku uzavrieme fóliou a necháme kysnúť. Dobrý rozkvas má veľa malých bubliniek.
Príprava cesta K rozkvasu pridáme mlieko, rum, olej, cukor, soľ, žĺtky a múku. Vymiesime cesto, ktoré sa oddeľuje od misky.
Takto pripravené cesto necháme kysnúť, pripryté, ďalšie 3 hodiny. Cesto je vykysnuté vtedy, keď zdvojnásobí svoj objem.
Následne cesto preložíme na múkou vysypanú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku zhruba 1,5 cm.
Pohárom vykrajujeme z neho kolieska, ktoré necháme prikryté ešte podkysnúť.
Šišky vyprážame vo väčšom množstve oleja. Hotové šišky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a posypeme práškovým cukrom.