Zdroj: Pixabay: Catkin
Domáci zemiakový chlieb
Tento recept na zemiakový chlieb je jednoduchý a ľahko si ho pripravíte doma.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 2 ks zemiaky
- 1 ks Suché droždie
- 1 čajová lyžička cukor
- 1 čajová lyžička soľ
- 2 polievkové lyžice olej
- 250 ml Teplá voda
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky uvaríme v slanej vode. Keď sú hotové, vodu zlejeme a zemiaky roztlačíme na kašu. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame múku, droždie, cukor a soľ. Potom pridáme olej, vychladnutú zemiakovú kašu a teplú vodu. Zmes miešame, kým nie je hladká a pružná.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste pod uterák na dve hodiny, alebo kým sa nezdvojnásobí objemom.
Cesto potom zložíme na múkou posypanú dosku a vytvarujeme chlieb. Položíme ho na plech vyložený papierom na pečenie. Môžeme ho posypať sezamovými semienkami alebo vločkami a jemne zarezávame nožom na vrchu.
Pečieme pri teplote 180 °C po dobu 40-50 minút. Chlieb by mal byť zlatohnedý a mali by ste počuť dutý zvuk, keď naň zaklopete.
Po upečení necháme chlieb vychladnúť na mriežke.