Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Karlovarský knedlík
Tu je môj obľúbený recept na klasickú karlovarskú knedľu, ktorú považujem za neodmysliteľnú súčasť mnohých tradičných českých jedál. Táto knedľa je hustá, chutná a dokonale absorbuje šťavy z mäsových omáčok.
Ingrediencie
- 400 g hladká múka
- 1 bal prášok do pečiva
- 1 ks vajce
- 1 Lyžice soľ
- 250 ml mlieko
- 150 g Starého zvitku
- maslo na vymastenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Začnite prípravou všetkých ingrediencií. V miske zmiešajte hladkú múku s práškom do pečiva a soľou. Potom postupne pridávajte vajcia a mlieko za stáleho miešania, kým cesto nebude hladké.
Cesto nechajte odpočívať asi 20 minút, čo je podľa mňa ideálny čas na dosiahnutie správnej konzistencie. Medzitým si predhrejte rúru na 180 stupňov a formu na knedle vymažte maslom, aby sa knedľa neprilepila.
Cesto vložte do formy a pečte vo vyhriatej rúre približne 1 hodinu.
Po vybratí z rúry nechajte knedľu chvíľu odpočívať a potom ju nakrájajte na plátky.