Koláč s tvarohom a jablkami
Tento koláčik som cibril na 4x, dokedy mi nechutil tak, ako som si ho v hlave vymyslel 😊 Je jemný, tvarohový s mega jablkovou chuťou a na konci jazyka s úžasne jemnou čoko ganache. Ideálny na víkendové pečenie.
Ingrediencie
Na kakaové cesto potrebujeme
- 5 l vajec veľkosti
- 5 pl kryštálový cukor
- 4 pl polohrubá múka
- 2 pl kakao
- balenia Prášku do pečiva
Na jablkový vklad
- 5 ks nastrúhaných jabĺk
- 175 ml voda
- 40 g kukuričný škrob
- 1 ks vanilkový cukor
Na tvarohový krém
- 500 ml mlieko
- 40 g kukuričný škrob
- 2 pl kryštálový cukor
- 25 g maslo
- 250 g tvaroh jemný alebo mascarpone
Na čokoládovú ganache
- 200 ml šľahačka
- 200 g čokoláda
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Vajíčka rozdelíme a žĺtka spolu s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme preosiatu múku, kakao a prášok do pečiva a zmiešame. Jemne zamiešame aj vyšľahané bielka. Nanesieme na plech o veľkosti 25 x 35 cm. Pečieme v rúre na 180tke 18 minút. Jablkový vklad pripravíme tak, že nastrúhané jablká s cukrom opražíme v hrnci a keď pustia šťavu pridáme kukuričný škrob zmiešaný s vodou. Povaríme aspoň 5 minút a nanesieme na vychladnutý kakaový korpus. Tvarohový krém pripravíme tak, že mlieko, cukor a kukuričný škrob povaríme do zhustnutia. Po jeho miernom prechladnutí zamiešame jemný tvaroh a nanesieme na mierne zatuhnutý korpus s jablkovým vkladom. Na tvarohový krém karamelové keksy buď ukladáme v celku, alebo ich nalámeme ako som urobil ja. Následne mierne zachladíme a pripravíme si ganache. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a dáme do väčšieho porcelánového hrnčeka. V rajnici zohrejeme smotanu po pod varu a touto smotanou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme postáť 3 minúty a následne začneme zmes miešať do úplného spojenia. S pripravenou ganaache polejeme náš koláčik. Necháme stuhnúť aspoň cez noc v chladničke. Pred podávaním som vrch potrel práškom jedlého zlata riedeného pár kvapkami ...ehmmmm (borovičky) 😃 😃 😃