Zdroj: eZeePics Studio for iStockPhotos
Najlepší šťavnatý vegánsky jablkový koláč s drobenkou
Tento úžasný vegánsky jablkový koláč patrí medzi moje obľúbené recepty. Koláč je vlhký, sladký, s krásnou chrumkavou kôrkou a upokojujúcou chuťou jabĺk a škorice. Je to jednoduchý recept, ale výsledok je jednoducho úžasný. Ideálny na sezónu jabĺk alebo na akýkoľvek deň, keď máte chuť na lahodný dezert ku káve.
Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g múka
- 150 g trstinový cukor
- 1 ČL kypriaci prášok
- 1⁄2 ČL soľ
- 120 ml slnečnicový olej
- 100 ml Rastlinné mlieko (v tomto recepte uprednostňujem mandľové mlieko)
Na náplň:
- 5 stredná veľkosť jablko
- 1 ČL škorica
- 1 Tablespoon trstinový cukor
Na drobenie:
- 100 g múka
- 50 g trstinový cukor
- 60 g Kokosový olej (tuhý)
- 1 ČL škorica
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť vegánsky jablkový koláč, najprv si pripravte náplň tak, že ošúpete jablká, zbavíte ich jadrovníkov a nakrájate na tenké plátky. Plátky jabĺk vložte do misy a zmiešajte ich so škoricou a cukrom. Nechajte ich bokom, aby sa mohla vypustiť šťava.
Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie (ja vždy používam formu s priemerom 24 cm) tak, že ju potriete trochou oleja.
Na cesto: Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ. Potom pridáme olej a rastlinné mlieko a všetko spolu dobre vymiesime. Cesto by malo byť mäkké, ale nie lepkavé.
Cesto vtlačte do pripravenej formy na pečenie a vytvorte okraj. Potom na cesto rovnomerne rozotrite jablkovú náplň.
Na drobenie: V miske zmiešajte múku, cukor a škoricu. Prstami vmiešame tuhý kokosový olej, až kým sa nevytvoria drobky. Drobenku rovnomerne rozotrite na jablkovú náplň.
Vegánsky jablkový koláč pečte vo vyhriatej rúre približne 45 minút alebo kým nie je drobenka pekne zlatistá. Prípadne posypeme práškovým cukrom.