Zdroj: Facebook - Slovenské jedlá a iné... dobroty ,,starých materí,,
Pravá česká sviečková na smotane
Česká sviečková na smotane patrí medzi tradičné české jedlá a nemôže chývať v žiadnom receptári.
Ingrediencie
- 1 kg hovädzia sviečková
- 100 ml olej
- 50 g slanina
- 1 pl horčica
- 1 ks Cibuľa
- 1 ks zeler
- 1 ks mrkva
- 2 ks bobkový list
- 30 g cukor
- 3 ks korenie čierne celé
- 3 ks pimiento
- 1 kl sušený tymián
- 1 l Vriaca voda
- petržlen
- brusnicový džem
- šľahačka
- citrón
- soľ
- ocot
Najnovšie letáky
Postup
Hovädziu sviečkovicu umyjeme a ostrým nožom nakrájame malé zárezy, do ktorých vložíme kúsky slaniny. Mäso osolíme, okoreníme.
V pekáči rozpálime olej, na ktorom orestujeme najprv mäso. To po chvíli vyberieme z pekáča a vložíme naň na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler. Pridáme aj slaninku s cibuľkou a restujeme. Zeleninu dochutíme cukrom, horčičou a kvapkou octu. Po chvíli stiahneme z plameňa.
Zeleninu zalejeme vriacou vodou a pridáme koreniny - čierne korenie, nové korenie, tymián, soľ a bobkový list.
V tejto chvíli mäso vrátime do pekáča a vložíme do vyhriatej rúry piecť na 2 hodiny. Trúba je vyhriata na 160°C.
Po upečení vyberieme mäso z pekáča a necháme ho chvíľu odpočívať na drevenej doske. Medzitým vytiahneme z omáčky koreniny a zeleninu zmixujeme.
Omáčku zjemníme smotanou. Na záver ešte môžeme omáčku dochutiť cukrom, soľou, citrónovou šťavou alebo korením.
Servírujeme s knedľou a podľa chuti brusnicovým džemom.