Zdroj: Summerstock for Pixabay
Príloha z čerstvej hubovej omáčky
Hubová omáčka je skutočným vrcholom a klasikou v našej rodine. Je to recept, ktorý som v priebehu rokov zdokonaľoval a ktorý sa vždy dobre vydarí. Krémová konzistencia, pikantná chuť húb a dokonalé korenie robia z tejto omáčky dokonalý doplnok k mnohým jedlám. Či už k cestovinám, mäsu alebo zelenine - hubová omáčka sa vždy dobre hodí.
Ingrediencie
- 500 g čerstvé huby
- 1 malé Cibuľa
- 2 nakrájané strúčiky cesnaku
- 2 Tablespoon olivový olej
- 200 ml Krém
- 100 ml bieleho vína
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvý tymián alebo petržlenová vňať na ozdobu (nepovinné)
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu hubovej omáčky najprv očistite huby a nakrájajte ich na plátky. Potom nadrobno nakrájajte cibuľu a cesnak. Ak sú huby veľmi veľké, môžete ich nakrájať na štvrtiny, aby ste dosiahli rovnomerné kúsky.
Vo veľkej panvici rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a smažte ju, kým nezmäkne, čo zvyčajne trvá asi 5 minút. Neohrievajte príliš silno, inak sa cibuľa môže spáliť.
Pridajte nasekané strúčiky cesnaku a spolu s cibuľou ich smažte ďalšie 2 minúty.
Teraz pridajte pripravené huby a smažte ich, kým nezmäknú. Môže to trvať 10-15 minút. Tip: nepridávajte na panvicu príliš veľa húb naraz, inak sa budú viac dusiť ako smažiť.
Keď sú huby uvarené, prilejte biele víno a nechajte ho úplne odpariť.
Teraz prilejte smotanu, znížte teplotu a nechajte omáčku variť asi 10 minút, kým trochu nezhustne.
Nakoniec ju dochuťte soľou a korením. Je lepšie najprv dôkladne ochutiť a potom v prípade potreby pridať ďalšie korenie.
Vegetariánsku hubovú omáčku pri podávaní posypte čerstvými bylinkami. Dodajú omáčke extra chuť a vizuálne ju zvýraznia.