Zdroj: claudiio Doenitz from Getty Images
Rizoto s artyčokmi a krémovou omáčkou
Rizoto s artyčokmi je bohaté a chutné prvé jedlo, ktoré sa hodí na prípravu v zimných mesiacoch, keď sú artyčoky sezónne. Táto krémová verzia sa vytvára s parmezánom a hrstou nasekaných orechov.
Ingrediencie
- 320 g Ryža carnaroli
- 800 g artičok
- 80 g Strúhaný parmigiano reggiano
- 50 g nasekané oriešky
- 1 Cibuľa
- 1 citrón
- 1 litrov zeleninový vývar
- 50 g maslo
- 100 ml bieleho vína
- soľ a korenie
Najnovšie letáky
Postup
Najprv pripravte restovanú cibuľu: nasekajte cibuľu a opražte ju na masle v hrnci.
Kým cibuľa praží, očistite artičoky: odstráňte najtvrdšie vonkajšie listy, skráťte stonku a rozkrojte na polovicu srdce artičoku. Očistené artičoky dajte do misky s vodou a citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Pokrájajte alcachofy na tenké kúsky a pridajte ich na opraženú cibuľu. Nechajte ich variť približne 10 minút, potom pridajte ryžu a opražte ju niekoľko minút.
Ochutnávajte bielym vínom a, keď alkohol vyparuje, pridajte várku vývaru. Pokračujte v varení občas premiešajte a pridajte ďalší vývar, ak je to potrebné.
Keď je ryža takmer uvarená, pridajte parmezán a nasekané orechy. Dochutíte soľou a korením a podávajte artičokové rizoto dobre horúce.