Rýchly jablkový fit koláč
Tento recept kombinuje sezónne jablká a hrušky s voňavou škoricou a orechmi.
Ingrediencie
Na cesto potrebujeme
- 250 g celozrnnej múky
- 125 g studeného masla
- 125 g práškového cukru
- 1 vajce (plus bielok)
- 1 čl vanilkovej esencie
- štipka soli
Na orechovú plnku potrebujeme
- 50 g mletých vlašských orechov
- 50 g maslo
- 50 g práškového cukru
- 10 g hladká múka
- 1 vajce
Na jablkovo-hruškovú plnku potrebujeme
- 3 jablko
- 2 hrušky
- 1 čl mletého zázvoru
- 1 čl mletej škorice
- 1⁄2 čl mletého muškátového orechu
- 1 pl citrónová šťava
- 2 plátky maslo
Na posýpku potrebujeme
- 60 g maslo
- 50 g trstinového cukru
- 75 g celozrnnej múky
- 25 g mletých vlašských orechov
Najnovšie letáky
Postup
Na cesto si do veľkej misy pripravíme preosiatu celozrnnú múku, cukor, soľ a na plátky nakrájané studené maslo z chladničky. Všetko spolu rukami spracujeme na drobivé cesto. Pridáme celé vajíčko a vanilkovú esenciu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto dáme do sáčku a odložíme do chladničky na 2 hodiny
Na orechovú plnku si v menšej miske vyšľaháme maslo s práškovým cukrom. Pridáme vajce, múku a mleté vlašské orechy a dobre vyšľaháme. Misku s hotovou plnkou zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme taktiež odležať na 2 hodiny do chladničky
Na ovocnú plnku si ošúpeme a nakrájame jablká a hrušky na menšie kocky. Na panvici rozohrejeme maslo, na to dáme ovocie a zalejeme citrónovou šťavou. Pridáme škoricu, muškátový orech aj mletý zázvor a dobre premiešame. Varíme kým nebude ovocie pekne zmäknuté
Po dvoch hodinách predhrejeme rúru na 180 stupňov (ak máte teplovzdušnú rúru, postačí aj 160 stupňov). Tortovú formu o priemere 26 cm vymastíme maslom. Vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske do kruhu. Z cesta vykrojíme 26 cm kruh a preložíme ho na dno tortovej formy. Popicháme ho vidličkou a dáme ho piecť na 15 minút. Potom ho vyberieme z rúry, potrieme vaječným bielkom a dáme piecť na ďalších 7 minút. Medzičasom si pripravíme mrkveničku, a to tak, že zmiešame maslo, cukor, múku a orechy rukou, aby z toho vznikla taká sypkejšia hmota
Keď je cesto upečené, vyberieme tortovú formu von z rúry. Na cesto nanesieme vrstvu orechového krému, na to vrstvu ovocnej plnky a nakoniec posypeme mrveničkou. Dáme znovu zapiecť na 15 minút a koláč je hotový :) Môžete ho podávať aj teplý samotný, alebo so šľahačkou, s vanilkovou zmrzlinou či posypaný práškovým cukrom. Dobrú chuť