Zdroj: Canva
Sekaná sviečková na smotane
Sekaná sviečková je tradičné slovenské jedlo, ktoré sa podáva so smotanovou omáčkou.
Ingrediencie
Sekaná:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 plátky chleba
- 1 ks Cibuľa
- 1 ks vajce
- 200 ml hovädzieho vývaru
- olej na smaženie
- čierne korenie
- mletá paprika
- mlieko
- soľ
Omáčka:
- 100 g slanina
- 1 ks Cibuľa
- 200 g mrkva
- 100 g petržlen
- 80 g zeler
- 1 balenie smotany na varenie
- 1 ks citrón
- bobkový list
- korenie celé mleté
- korenie nové
- horčica
- cukor
- olej
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cibuľu a cesnak jemne nakrájajte.
V miske zmiešajte mleté hovädzie mäso, nakrájanú cibuľu, cesnak, namočený krajec alebo rožok, vajce, soľ, čierne korenie a mletú papriku. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili.
Z mäsovou zmesou vytvarujte placky alebo valčeky.
Na panvici s olejom opražte mäsovú zmes z oboch strán, kým nebudú zlatisté.
Následne si pripravíme omáčku. V hrnci orestujeme nadrobno pokrájanú slaninu, na kocky pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľu. Pridáme tiež nakrájaný citrón, horčicu a cukor.
Všetko spolu premiešame a varíme zhruba 30 minút.
Podľa chuti pridáme koreniny a dolejeme vodu.
Potom omáčku dáme zmixujeme, pridáme smotanu a šťavu z citróna. Necháme prejsť varom.
Korenie na omáčku sa takzvané divoké korenie a to sa skladá z nove korenie čierne korenie, štipka tymianu, bobkový list. Koreniny dajte do čajového vajíčka aby ste ich nemuseli loviť, bobkový list dajte zvlášť ?