Zdroj: Pixabay: Lebensmittelfotos
Šťavnatá bravčová panenka pečená v rúre
Táto pečená bravčová panenka je jedným z mojich receptov na rýchle a chutné večerné jedlo.
Ingrediencie
- 11⁄2 lbs bravčovej panenky
- 1 polievková lyžica Olivového oleja
- Soľ podla chuti
- Čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžičky Cesnakového prášku
- 1 čajová lyžička sušeného rozmarínu
- 1 čajová lyžička sušeného tymiánu
- 1 polievková lyžica Med
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 400 stupňov Fahrenheita (200 stupňov Celzia). Predhriatie je pri pečení nevyhnutné na zabezpečenie rovnomerného pečenia. Je to jednoduchý, ale zásadný krok, ktorý som sa naučil pri neustálom pečení a varení.
Kým sa rúra zohrieva, pripravte bravčovú panenku. V prípade potreby odstráňte prebytočný tuk. Bravčové mäso osušte papierovými utierkami. Tento krok je veľmi dôležitý, pretože odstráni vlhkosť, ktorá by mohla brániť vytvoreniu chrumkavej a aromatickej kôrky.
Potom okoreňte bravčové mäso. Bravčové mäso potrite olivovým olejom a dbajte na to, aby boli všetky strany dobre pokryté. Potom ho hojne posypte soľou, čiernym korením, cesnakovým práškom, rozmarínom a tymianom. Ochutnajte rovnomerne, aby bola chuť mäsa vyvážená, pretože kľúčom k fantastickej bravčovej panenke je korenie. Neváhajte sa pustiť do toho, môže to byť skutočne terapeutické.
Ochutené bravčové mäso položte na plech alebo pekáč a pečte vo vyhriatej rúre približne 25-30 minút. Výsledkom je krásne prepečená sviečková, ani nedopečená, ani prepečená, len čistá šťavnatosť.
Kým je bravčové mäso v rúre, zohrejte med, kým nie je riedky. Zvyčajne to robím tak, že med umiestnim do žiaruvzdornej misky nad malý hrniec s vriacou vodou, čím v podstate vytvorím dvojitý kotol. Takto zohriaty med sa stane vynikajúcou polevou.
Keď je bravčové mäso upečené, potrite vrchnú časť sviečkovice tekutým medom a vložte ju späť do rúry na ďalších 5 minút. Tým sa na panenke vytvorí sladká a mierne skaramelizovaná kôrka.
Po upečení nechajte bravčové mäso pred krájaním aspoň 10 minút odpočívať. Vďaka tomuto kroku sa šťava znovu rozptýli po celom mäse, aby bolo každé sústo šťavnaté a plné chuti. A voila! Vaša pečená bravčová panenka je pripravená na podávanie.