Zdroj: vaaseenaaa from iStockPhotos
Štrasburský kastról so zemiakmi a mletým mäsom
Štrasburský kastról je klasika alsaskej kuchyne, ktorá sa vždy stretáva s nadšením. Pôvodne recept pochádza od mojej babičky, ktorá ho zdedila po svojej mame. V priebehu rokov som ho zdokonalil a môžem povedať, že je v nemeckej kuchyni nenahraditeľný.
Ingrediencie
- 500 g mleté hovädzie mäso
- 4 stredná veľkosť Cibuľa
- 500 g zemiaky
- 200 g Syr ementál
- 200 ml Krém
- soľ
- Pepper
- muškátový oriešok
- 2 Tablespoon olivový olej
Najnovšie letáky
Postup
Postup pri príprave receptu na štrasburský kastról Najprv predhrejte rúru na 180 stupňov, potom je čas ošúpať zeleninu. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Vždy na to používam svoju škrabku na julienne Hokkaido, ktorá zemiaky nakrája pekne na tenké plátky.
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Niekedy vám z toho vyletia oči, ale vždy pomôže starý trik mojej starej mamy: jednoducho položte vedľa dosky na krájanie pohár s vodou - tá má zachytiť zlúčeniny síry!
Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom mleté mäso, kým sa nerozpadne. Asi po 5 minútach pridajte kolieska cibule a smažte, kým nie sú priesvitné. Zmes mletého mäsa a cibule ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.
Syr najemno nastrúhajte. Odporúčam použiť kvalitný ementál, pretože chuť je tu naozaj rozhodujúca.
Teraz navrstvite pokrmy: Do zapekacej misy dajte vrstvu plátkov zemiakov, na ne rozložte mleté mäso a posypte syrom. Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady. Na záver vždy položte vrstvu syra, aby bol nákyp na povrchu pekne chrumkavý.
Nakoniec nákyp rovnomerne zalejte smotanou. Smotana zabezpečí, že štrasburský nákyp zostane vo vnútri šťavnatý, kým sa pečie v rúre.
Teraz vložte štrasburský kastról do predhriatej rúry na približne 30 minút, kým nebude pekne zlatistý a chrumkavý. Pred podávaním nechajte krátko vychladnúť. Dobrú chuť!