Tradičné zemiakové lokše
Najlepšie zemiakové lokše, ktoré môžete využiť ako prílohu alebo si ich natrieť chutným lekvárom či naplniť makovou plnkou.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 150 g hladká múka
- štipka soli
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si ošúpeme a uvaríme zemiaky (moja rada: nové zemiaky nie sú na prípravu lokší veľmi vhodné, cesto by vám mohlo rednúť, ale na cesto môžeme použiť aj zbytok zemiakovej kaše), potom ich necháme dobre vychladnúť a keď vychladnú, najemno ich nastrúhame (prípadne roztlačíme, alebo aj pomelieme).
Ďalej pridáme hladkú múku a štipku soli a spoločne to zamiesime tak, aby nám vzniklo elastické cesto. Z cesta si urobíme dlhší valec a ten pokrájame na hrubšie kolieska.
Každé koliesko na pomúčenom lopári/doske vyvaľkáme natenko a dávame ich postupne piecť. Zemiakové lokše pečieme na rozohriatej panvici bez pridania tuku a z každej strany, pokiaľ nebudú mať škvrny hnedastej farby. Panvicu čistíme priebežne od múky papierovým obrúskom (pretože spečená, čierna múka sa nám môže na lokše lepiť). Domáce lokše sú hotové, môžeme ich hneď podávať.