Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Výborné svadobné koláče
Výborné kysnuté svadobné koláče, ktoré nesmú chýbať na žiadnej tradičnej svadbe. Samozrejme, upiecť si ich môžete hocikedy :D
Ingrediencie
Suroviny
- 250 g múka
- 250 g polohrubá múka
- 7 g sušené droždie
- 1 ks vanilkový cukor
- 80 g kryštálový cukor
- 5 g soľ
- 100 g maslo
- 230 g mlieko
- 2 ks žĺtko
- 1 ks nastrúhaná kôra z citróna
Plnka
- 40 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- 250 g syr cottage cheese
- 1 ks žĺtok
Okrem toho
- 300 g ríbezľový lekvár
Na potretie
- 1 ks vajce
Posýpka
- 150 g práškový cukor
- 70 g maslo rozpustené
- 150 g hrubá múka
Na poliatie
- 80 g maslo
- 2 pl rum
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do veľkej misy nasypeme obe múky, soľ, droždie, teplé mlieko, maslo izbovej teploty, vanilkový cukor a citrónovú kôru.
V druhej miske vymiešame kryštalový cukor so žĺtkami a pridáme ich k zmesi.
Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré miesime aspoň 10 minút a necháme ho pod utierkou kysnúť zhruba 1 hodinu.
Medzitým si pripravíme plnku a posýpku. Plnka V miske zmiešame oba cukre, tvaroh a žĺtok.
Posýpka V miske zmiešame cukor s múkou. Pridáme tam tiež roztopené maslo a prstami všetko spolu premiešame pokiaľ sa suroviny nespoja a vzniknú malé hrudky.
Cesto po vykysnutí rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorčeky o veľkosti 5x5 cm.
Každý štvorček naplníme lyžicou plnky a vytvarujeme do gule. Na povrchu spravíme jamku, do ktorej vložíme lekvár.
Takto pripravené svadobné kysnuté koláče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme posýpkou.
Svadobné kysnuté koláče pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 12 minút.
Ihneď po upečení svadobné koláče potrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom.