Zdroj: Canva
Wellington steak recept
Hovädzie Wellington alebo sviečková Wellington je spôsob úpravy používaný hlavne v anglické kuchyni. Vzhľadom k náročnosti prípravy a vysokej cene surovín má povesť sviatočnej špeciality.
Ingrediencie
SUROVINY
- 700 g hovädzia sviečková
- 1 pl maslo
- 2 pl horčica francúzska
HUBOVÉ PYRÉ
- 1 pl maslo
- 1 pl olivový olej
- 1 ks Cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 1 vetvička čerstvý rozmarín
- 400 g hnedé šampiňóny
- 100 g kuracie pečienky
- 1 pl worcesterská omáčka
- 1 Hŕstka strúhanka
- 1 bal lístkového cesta
- 1 ks vajce na potretie
- soľ
- mleté čierne korenie
Najnovšie letáky
Postup
Rolku sviečkovej dobre osolíme a okoreníme s čerstvo zomletým čiernym korením.
Na veľkej panvici rozhorúčime maslo a mäsko v ňom sprudka opekáme a obraciame, kým sa nezatiahne po celom obvode. Nezabudneme pomocou kuchynských klieští opiecť aj vrch a spodok rolky.
Sviečkovú položíme na tanier či dosku a pomocou kuchynského štetca ju potrieme horčicou.
Vo výpeku na panvici rozpustíme maslo, pridáme olej a speníme nasekanú cibuľku, cesnak a nasekaný rozmarín. Posolíme.
Huby pokrájame na väčšie kúsky a pridáme ich do panvice. Dusíme ich, kým nestratia vodu a nezmäknú – 10 až 12 minút.
Potom pridáme kuracie pečienky, worčester a opekáme ďalších 5 minút.
Zmes posekáme na doske na maličké kúsky a premiešame so strúhankou.
Rúru rozohrejeme na 200°C.
Lístkové cesto rozvaľkáme na obdĺžnik alebo použijeme už vyvaľkané a v strede potrieme hubovým pyré, tak aby nám ostal z každej strany asi 2 cm hrubý lem čistého cesta.
Mäsovú rolku uložíme na jeden z okrajov rozotretého pyré a lemy cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Zrolujeme a z bokov uzavrieme pritlačením hornej a dolnej časti cesta. Uzáverové časti cesta pritlačíme vidličkou a roládu opatrne premiestnime na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pred pečením ju dobre potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Roládu pečieme v spodnej časti rúry zhruba 40 minút (200°C).
Po upečení krájame na asi 1,5 centimetrové plátky a podávame so zeleninou dusenou na masle.