Zapekané zemiaky s fazuľou
Tento recept vznikol náhodou, nevedel som, čo variť a mal som rôzne suroviny a fazuľu v konzerve. Po dokončení to všetkým chutilo a zrazu z toho bol domáci hit.
Ingrediencie
- 11⁄2 kg zemiaky
- 1 konzerva fazuľa červená v slanom náleve
- 1 konzerva fazuľa biela v pikantnej čili omáčke sterilizova
- 2 nožičky klobása domáca
- 300 g bôčik údený
- 80 g tmavé hríby sušené
- 300 g Tekovská tehla syr údený
- 1 kus stredná cibuľa
- 2 strúčiky cesnak
- 250 ml smotana na šľahanie
- 1 kus čerstvé celé vajce
- soľ
- korenie cayenské
Najnovšie letáky
Postup
Potrebné suroviny + jedno vajce.
Zemiaky pokrájame na kocky. Syr postrúhame na hrubo, cibuľu pokrájame na kolieska, huby prepláchneme v studenej vode. Bôčik nakrájame na malé kocky a dáme upražiť, tak aby pustila masť /tú nepotrebujeme/. Jemne opražený bôčik premiešame s 2/3 zemiakov /nesolíme/ a vysypeme do pekáča. Na túto vrstvu zemiakov rovnomerne po celom pekáči dáme fazuľku. Fazuľku červenú, ktorá je v slanom náleve, predtým prepláchneme vo vode, nálev nepotrebujeme. Z druhej konzervy bielej fazuľky vylejem trochu pikantnej čili omáčky /lebo je jej tam moc/
Ďalej po celom pekáči porozsýpame sušené hríby, / robil som to aj s čerstvými predvarenými hríbmi ale aj bez nich, vždy to bolo dobré/, potom poukladáme kolieska domácej klobásky, /treba použiť dobrú, nie moc mastnú, a už odskúšanú klobásku/, na klobásku poukladáme rovnomerne kolieska cibuľky a všetko jemne posypeme cayenským korením. /Treba dať toľko, kto, ako má rád pikantné jedlo/
Zemiaky , ktoré nám ostali, osolíme a premiešame s jemne postrúhaným , alebo prelisovaným cesnakom a všetko nasypeme do pekáča. Nakoniec všetko posypeme postrúhaným syrom. V smotane rozmiešame celé vajce a polejeme ňou rovnomerne syr. No a nakoniec, už len prajem dobrú chuť.
Vyzerá to byť super