Zdroj: Pixabay: VetoNogueira
Babičkin letný koláč s mangom a kokosom
Bohatá, vlhká štruktúra tohto koláča v kombinácii s ovocnou, štipľavou chuťou pravého manga a krémovou vôňou kokosu vždy hostí úplne poteší.
Ingrediencie
- 1 Zrelé mango (olúpané, zbavené kôstok a nakrájané)
- 11⁄2 poháre hladká múka
- 1⁄2 pohár Sušeného kokosu
- 3 Veľké vajcia
- 1 polievková lyžica Vanilkového extraktu
- 1⁄2 pohár Kokosového mlieka
- 1⁄2 pohár Nesoleného masla (zmäknutého)
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 1 pohár cukor
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C, čo je podľa mňa optimálna teplota pre väčšinu koláčov.
Vymažte 9-palcovú tortovú formu trochou masla a vyložte ju pergamenovým papierom. Zo skúsenosti viem, že papier musí siahať až po okraj formy, pretože zabraňuje prilepeniu a pomáha pri vyberaní koláča.
V miske zmiešajte hladkú múku, surový cukor, sušený kokos a soľ. Odporúčam múku najprv preosiať, pomôže to vytvoriť ľahší a nadýchanejší koláč.
V samostatnej miske vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Podľa mojich skúseností sa tak do zmesi dostane viac vzduchu a zlepší sa štruktúra koláča.
Do vymiešaného masla a cukru postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom dbajte na to, aby sa každé z nich dobre zapracovalo, kým pridáte ďalšie.
Do zmesi vmiešajte vanilkový extrakt a nakrájané mango. Uistite sa, že kúsky manga sú dobre rozptýlené v zmesi, aby každé sústo malo nádych ovocnej chuti.
Začnite spájať suchú a mokrú zmes pomalým pridávaním múky za občasného pridávania kokosového mlieka. Miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
Cesto nalejte do pripravenej formy a stierkou ho rovnomerne rozotrite.
Pečte približne 60 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Koláč nechajte asi 10 minút vychladnúť na panvici, potom ho vyklopte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.