Božie milosti (fánky)
Ingrediencie
Suroviny na cesto
- 300 g hladkej múky
- 1 čl Prášku do pečiva
- 1 čl práškového cukru
- 1 čl strúhanej citrónovej kôry
- Štipka soli
- 40 g rozpusteného masla
- 4 pl mlieka
- 2 pl rumu
- 2 ks žĺtok
Na dokončenie
- trochu hladká múka
- masť na vyprážanie
- práškový cukor s vanilkou na posypanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Všetko spolu dobre premiešajte rukami a vytvorte hladké cesto, ktoré dôkladne prepracujete ešte niekoľko ďalších minút, aby bolo na pohmat hladké. Cesto dajte do sáčika a uložte do chladničky.
Zhruba po polhodine rozvaľkajte cesto na tenučký plát, môže byť cca 0,5 cm. Ostrým nožom ho rozkrájajte na štvorčeky cca 6 x 6 cm, môžu byť aj obdĺžničky. V každom urobte uprostred ešte niekoľko zárezov (okraje ostanú celé).
Na panvici rozohrejte väčšie množstvo masti, aby ste v nej mohli vysmažiť jednotlivé božie milosti z obidvoch strán. Keď sa nafúknu a zružovejú, sú hotové. Pokladajte ich na obrúsok, aby odkvapkal prebytočný tuk.
Kým sú ešte horúce, obaľujte ich v práškovom cukre s vanilkou a môžete ich rovno konzumovať. Výborné sú nielen horúce ale aj vychladnuté.