:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/3abe6ed9fe3cf1bcc953a29ba10f2d.jpeg)
Chalva
Chalva je cukrovinka pôvodom z Indie. Základná zmes chalvy sa skladá zo sezamových jadier, cukru, medu a rastlinného oleja. Rozdielne druhy chalvy vznikajú pridaním kakaa, vlašských orechov, mandlí, arašidov a pistácií.
Ingrediencie
- 580 ml voda
- 2 hrnčeky cukor
- 1⁄2 čl kardamónový prášok
- 1 hrnček kukuričná múka
- 6 pl ghee
- 1⁄4 hrnček pražené kešu
- 1⁄4 hrnček pražené mandle
- 1⁄4 hrnček semená melónu
Najnovšie letáky
Postup
Ako prvé zmiešame 1 hrnček kukuričnej múky s 300 ml vody.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/d1e573b0b0868b7d91f1a440369c08.jpeg)
Zdroj: Youtube
Na ghee masle opražíme nakrájané orechy. Po upražení ich presypeme do misky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/0d1271c5946e32f6b52ee9e2daec1d.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do hrnca nalejeme 500 ml vody a 2 hrnčeky cukru. Miešame dokiaľ sa cukor nerozpustí. Potom pridáme kardamónový prášok a opäť premiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/186721f6a3b6d38aeb124d5208d6f9.jpeg)
Zdroj: Youtube
Do zmesi pridáme kukuričnú kašu, ktorú pripravíme zmiešaním 1 hrnčeka kukuričnej múky s 1 1/3 hrnčekom vody. Poriadne to všetko spolu premiešame.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/b95b1df6f31fba05ebc6f244c0dd96.jpeg)
Zdroj: Youtube
V miske si rozmiešame vodu s potravinárskym farbivom a prilejeme ju do pripravenej zmesi. Po chvíli prilejeme 2 lyžice rozpusteného ghee masla a varíme približne 5 minút za stáleho miešania.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/58bfae710b417ff16c80edfbc160dd.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po 5 minútach opäť pridáme 2 lyžice rozpusteného ghee masla varíme 5 minút. Následne do zmesi prisypeme orechy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/7693cd0db58525d5082c3b0f5af702.jpeg)
Zdroj: Youtube
Po chvíli pridáme posledné 2 lyžice rozpusteného ghee masla a miešame do stuhnutia.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/ee4c3f1245d51f5c1a9d52d2ba3503.jpeg)
Zdroj: Youtube
Maslom vymastíme plech a prelejeme doňho uvarenú zmes. Zakryjeme alobalom a necháme 4 hodiny tuhnúť.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/55f5603dc2d31dab89deb43c715775.jpeg)
Zdroj: Youtube
Stuhnutú chalvu nakrájame na kocky.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KJWl-JoZgviEz-F0KfaV/d66fcf8b6b00f867fe664d5fa9ec3e.jpeg)
Zdroj: Youtube