Zdroj: Pixabay: Pexels
Čokoládový koláč bez lepku a mlieka
Toto čokoládové potešenie je tak neuveriteľne vlhké, bohaté a chutné, že nikto neuhádne, že neobsahuje lepok a mliečne výrobky.
Ingrediencie
Zloženie:
- 2 poháre bezlepková múka
- 3⁄4 pohár kakao
- 11⁄2 lyžičky Prášok do pečiva (bezlepkový)
- 11⁄2 lyžičky kypriaci prášok
- 1 čajová lyžička soľ
- 2 poháre kryštálový cukor
- 2 Veľké vajcia
- 1 pohár Mandľové mlieko (môžete použiť akékoľvek nemliečne mlieko)
- 1 pohár Vriaca voda
- 1 pohár Kokosový olej, rozpustený
- 2 lyžičky čistý vanilkový extrakt
Na polevu:
- 2 poháre práškový cukor
- 3⁄4 pohár Bezmliečny margarín, zmäknutý
- 2 lyžičky čistý vanilkový extrakt
- 3⁄4 pohár kakao
Najnovšie letáky
Postup
Predhrejte rúru na 180 °C (350 °F). Vymastite a vysypte múkou (použite bezlepkovú múku) dve 9-palcové okrúhle tortové formy. Je to dôležité urobiť, aby sa koláč neprilepil na plechy.
Vo veľkej miske zmiešajte bezlepkovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a cukor. Skúste pri tomto kroku použiť metličku, pretože sa tak všetky suché prísady rovnomerne spoja.
Do suchej zmesi pridajte vajcia, kokosový olej, mandľové mlieko a vanilkový extrakt. Uistite sa, že ste použili rozpustený kokosový olej, inak by sa mohol spojiť s ostatnými prísadami. Mandľové mlieko môže mať izbovú teplotu.
Zmes šľahajte ručným mixérom na strednej rýchlosti asi 2 minúty. Počas miešania pridajte vriacu vodu. Cesto sa vám bude zdať riedke, ale to nevadí. Je to tajomstvo vlhkého čokoládového koláča.
Cesto rovnomerne nalejte do pripravených tortových foriem a pečte 25-30 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do koláčov nevyjde čistá.
Na polevu vyšľahajte práškový cukor, margarín, vanilkový extrakt a kakaový prášok do hladkej a krémovej hmoty.
Nakoniec nechajte koláče pred nanesením polevy vychladnúť. Je to veľmi dôležité, inak sa poleva roztopí a vznikne neporiadok.