Čokoládový krém s jahodami
Ingrediencie
- 250 ml Plnotučné mlieko
- 250 ml šľahačka
- 35 g maslo
- 80 g žĺtko
- 40 gramy cukor
- 250 g 70% čokoláda
Najnovšie letáky
Postup
Plnotučné mlieko a smotanu priveďte do varu. Žĺtky ušľahajte s cukrom do hustej peny a vyšľahané vlejte do zahriatej smotanovej zmesi.
Zmes udržujeme a miešame pri teplote 80-85°C. Najlepšie to ide v termomixu, kde si teplotu viete sledovať presne pri šľahaní. Nedovoľte zmesi, aby sa prehriala príliš, inak sa vám vajcia zrazenia a uvaria sa na vaječinu. Ak by zmes nebola dostatočne horúca, nebude mať čokoládové crèmeux dostatočnú väzbu a zostane riedka.
Keď dosiahnete 83-84 °C, precedte to cez jemné sito a pomaly a postupne aspoň na 3x vmiešajte do rozpustenej čokolády, pred pridaním ďalšej časti vždy jemne, ale dôkladne premiešajte špachtľou.
Po zmixovaní všetkých ingrediencií vznikne tuhá hmota, ktorú podľa seba naplňte do prichystaných skleníc, misek a nechajte čokoládový creaureux ztuhnúť cez noc v chladničke. Druhý deň ozdobte čerstvými jahodami alebo akýmkoľvek letným ovocím a môžete hneď podávať.