Dukátové buchty s krémom
Dukátové buchtičky je český a slovenský sladký pokrm tvorený kysnutými buchtičkami, ktoré sú poliate teplým vanilkovým krémom. Buchtičky je možné podávať tiež podľa staršieho francúzskeho receptu so šodó, vínnou penou tvorenou predovšetkým vínom a vajcami.
Ingrediencie
Buchty
- 400 g múka
- 40 g práškový cukor
- 1 ks žĺtko
- 1 čl citrónová šťava
- 21⁄2 dl mlieko
- 50 g maslo
- soľ
Kvások
- 1 dl mlieko
- 20 g čerstvé droždie
- 1 čl cukor
Vanilkový krém
- 5 dl mlieko
- 2 ks žĺtko
- 20 g Zlatý klas (prášok)
- 30 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový struk
- vanilková esencia
- 1 čl citrónová šťava
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Preosiatu múku osolíme, pridáme cukor, žĺtok, citrónovú šťavu, mlieko, roztopené maslo, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Z vykysnutého cesta vyrábame buchtičky. Naberieme lyžičkou kúsok cesta, ktoré potrieme roztopeným maslom a sformujeme do tvaru buchtičiek. Buchtičky poukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba. Necháme znova vykysnúť a potom upečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme vo vyhriatej rúre pri cca 180 stupňoch 20 - 25 minút, kým nie sú krásne upečené.
Medzitým si pripravíme krém: mlieko, žĺtky, zlatý klas, práškový cukor, citrónovú šťavu a vanilkové lusky a esenciu premiešame a za stáleho miešania uvaríme vo vodnom kúpeli. Podávame posypané čerstvým ovocím. Dobrú chuť.