Jednoduché bryndzové pirohy
Spoľahlivý recept na bryndzové pirohy, ktorý sa jednoducho nedá pokaziť.
Ingrediencie
- 600 g zemiakov
- 1 bryndzu
- 400 g polohrubá múka
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička soľ
- 1⁄2 dcl mlieka
- 1 dcl voda
- slaninu
- kyslú smotanu
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si uvaríme zemiaky na kocky (v osolenej vode)
Uvarené zemiaky scedíme a pridáme k nim celú bryndzu. Všetko spolu popučíme na kašu
Na dosku na vaľkanie vysypeme múku a v strede spravíme jazierko. Buchneme tam 1 vajíčko a osolíme. Začneme s nožíkom miešať a priberať múku
Postupne pridávame do stredu mlieko a vodu tak, aby sme zmes udržiavali dostatočne vláčnu. Do cesta zamiešame aj polievkovú lyžicu zemiakovo-bryndzovej kaše
Hotové cesto rozdelíme na dve časti. Jednu polovicu rozvaľkáme na tenučké cesto (druhú zatiaľ prikryjeme, aby cesto neoschlo)
Do veľkého hrnca postavíme vodu na pirohy
Z cesta vykrajujeme pohárom kruhy, do ktorých dávame po 1 lyžičke zemiakovo-bryndzovej zmesi. Kruhy preložíme, uzavrieme, spravíme ozdobné zárezy vidličkou a ukladáme na pomúčený tanier
Keď voda vrie, pridáme do nej 1,5 lyžičky soli a hodíme tam všetky pirohy naraz. Varíme cca 13 minút, sem tam premiešame (keď nemáte tak veľký hrniec, varte pirohy na 2 dávky)
Medzitým popražíme na kocky nakrájanú slaninku
Keď sú pirohy hotové, scedíme ich, premiestnime do veľkej misky a polejeme výpekom zo slaninky
Servírujeme s kúskami slaniny a lyžicou kyslej smotany
Koľko gramovú bryndzu dávate na 1kg zemiakov? 125 alebo 250g