Jemné tvarohové koláče
Výborné kysnuté koláče, ktoré už svojim vzhľadom lákajú na ochutnanie. 🙂 Robievam ich už pár rokov a sú to jedny z našich najobľúbenejších koláčov. Hodia sa na desiatu, na raňajky, alebo len tak na posedenie ku káve😊
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladká múka
- 3 pl kukuričná múka
- 100 g kryštálový cukor
- 1 ks vajce
- 1 ks žĺtok
- 3 polievková lyžica smotany
- 75 g maslo
- 2 dl mlieko
- 21 g čerstvé droždie
- 11⁄2 kl soľ
- 2 pl Med
Plnka
- 500 g krémový tvaroh
- 1 dl kryštálový cukor
- podľa chuti hrozienka
- 2 Balíky vanilkový cukor
Na potretie
- 1 ks vajce
- 1 polievková lyžica smotany
- okrem toho trocha oleja (na vybitie cesta)
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
V jednej miske najprv premiešame lyžicou obe múky, cukor a soľ. Potom pridáme už spustené maslo, smotanu, med, vajce + žĺtok a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + droždie + 1 KL cukor. Vypracujeme cesto, ktoré je dosť mäkké a lepí sa, ale také má byť. Cesto nakoniec naolejovanou rukou krátko vybijeme do bochníka. To vybitie to cesto ešte zjemní a prevzdušní :-) Nakoniec vybité cesto na vrchu trošku poprášime múkou a dáme na cca 1 h kysnúť. Malo by zdvojnásobiť svoj objem. Toto je trocha ťažšie cesto a niekedy lenivo kysne :-) takže trpezlivosť. Ak chcete, môžete ho dať aj do igelitu.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a pokrájame ho na 8 rovnakých častí. Každý jeden kúsok ešte raz zľahka premiesime do bochníka. Bochníčky zakryjeme utierkou a necháme cca 20 minút podkysnúť.
Kým bochníčky kysnú, prichystáme plnku. Zmiešame jemný tvaroh, hrozienka podľa chuti, cukor a vanilkový cukor. Na potieranie koláčov zmiešame 1 celé vajce s 1 PL smotany.
4. druhou stranou a prstami okraje popritláčame. Potom spravíme pozdĺž 3 zárezy a cesto zľahka a jemne asi 2x pretočíme a napokon spojíme ako do venca. Jeden koniec vopcháme zospodu nahor do stredu👍 Vlastne sa točia ako briošky🙂 Pre lepšiu a presnejšiu predstavu postupu si pozrite moje video.
Koláče poukladáme na plech s papierom, natrieme ich poriadne smotanovým vajcom. Medzitým môžeme dať rozohriať rúru na 180 °C. Stačí ak koláče postoja, kým sa rúra zohreje. Napokon koláče pečieme cca 25 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
Koláče sú naozaj skvelé. Cesto jemné, vláčne a výbornou chuťou😊 Prajem dobrú chuť !
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com 🙂