Zdroj: Pixabay: Anyusha
Karamelový koláč s ganache
Ingrediencie
Bahenný koláč:
- 250 gms studené maslo
- 200 gms Bielej čokolády, nahrubo nasekanej
- 330 gms Pevne zabaleného hnedého cukru
- 375 ml vody
- 2 pl Zlatého sirupu
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 225 gms múka
- 65 gms hladká múka
- 2 Veľké vajcia, rozšľahané
Karamelová ganache:
- 200 gms Bielej čokolády, nahrubo nasekanej
- 100 ml Zahustenej smotany
- 2 pl Zlatého sirupu
Najnovšie letáky
Postup
Začnime predhriatím rúry na 150 °C. Nezabudnite vyložiť okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm papierom na pečenie.
Na koláč zmiešajte maslo, bielu čokoládu, cukor, vodu, sirup a vanilkový extrakt vo veľkom hrnci. Zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa všetko nerozpustí a zmes nebude hladká. Odstavte z ohňa a nechajte 15 minút vychladnúť.
Keď zmes vychladne, zašľahajte do nej rozšľahané vajcia a postupne pridávajte múku, pričom šľahajte do hladka. Nalejte zmes do pripravenej tortovej formy a uhlaďte vrch. Teraz ho pečte vo vyhriatej rúre 1 hodinu alebo kým špajľa pri skúške nevyjde čistá - nebojte sa, ak vrch trochu popraská.
Kým koláč odpočíva, môžete si medzitým pripraviť karamelovú ganache. Bielu čokoládu, zahustenú smotanu a zlatý sirup zmiešajte v žiaruvzdornej miske nad hrncom s vriacou vodou. Miešajte, kým zmes nebude hladká a lesklá.
Po vychladnutí koláča naň nalejte karamelovú ganache a nechajte ju prirodzene stekať po stranách. Čakanie môže byť skúškou vašej trpezlivosti, ale oplatí sa počkať, kým ganache stuhne, aby ste získali skvostný, lahodný koláč.
A voilá, váš karamelový koláč s ganache je hotový! Dobrú chuť!