Zdroj: Yotka from Getty Images
Kdouľová tinktúra na pálenku
Som veľkým milovníkom domácich likérov. Túto kdouľovú tinktúru pripravujem každý rok na jeseň, keď sú kdoule najchutnejšie a najvoňavejšie. Likér je sladký a mierne trpký.
Ingrediencie
- 1 kg Kdoule
- 1 litrov Moonshine
- 500 gramy cukor
- 1 ks Vanilková tyčinka
- 11⁄2 litrov vody
- Citrónová kôra
Najnovšie letáky
Postup
Kdoule dôkladne umyte, prekrojte na polovicu a odstráňte semenné hniezda. Potom ich nakrájajte na malé kúsky.
Kdoule vložte do veľkého hrnca, zalejte 1,5 litrom vody, pridajte cukor, vanilkovú tyčinku a citrónovú kôru a varte na miernom ohni približne 40 minút, kým ovocie nezmäkne a nepustí šťavu.
Po tomto čase ovocnú zmes ochlaďte a preceďte ju cez husté sito alebo plátno, aby ste sa zbavili zvyšných šupiek.
Do vzniknutej šťavy pridajte pálenku, premiešajte a prelejte do veľkej nádoby alebo fľaše.
Tinktúru uchovávajte na chladnom a tmavom mieste približne 2-3 mesiace a z času na čas ňou potraste.
Po uplynutí tejto doby prelejte likér do fliaš. Hotovo! Môžeme ho podávať a vychutnávať si jeho jedinečnú chuť.