Ananásové rezy
Ak neviete čo s načatou konzervou ananásu alebo máte doma super čerstvý ananás, vyskúšajte tieto ananásové rezy s čokoládovým krémom. Recept je znova jeden z mojich experimentov.
Ingrediencie
Korpus
- 4 vajcia
- 125 g práškového cukru
- 100 g hladkej špaldovej múky
- 25 g zemiakového kukuričného škrobu
- 25 g masla
Ananásový krém
- 330 g ananásu
- 2 čl práškového cukru
- 50 ml vody šťavy z ananásového kompótu
- 1 pl pudingového prášku
- 250 g mascarpone
Čokoládový krém
- 100 g čokolády na varenie
- 40 g masla
- 1 čl práškového cukru
- 250 g jemného tvarohu
Najnovšie letáky
Postup
Do väčšej misy pridáme vajcia a cukor a dáme do vodného kúpeľa.
Zmes vajíčok a cukru šľaháme ručným mixérom, čím zmes začne naberať objem, bude nadýchaná a svetlá. Pri šľahaní nesmieme presiahnuť teplotu 45°C (keď do zmesi ponoríme prst, bude horúca), inak sa vajcia zrazia.
Misu vyberieme z vodného kúpeľa a zmes prenesieme do misy robota, ktorým šľaháme tak dlho, kým zmes neochladne. Zmes je dobre vyšľahaná, keď padá z metly, vytvára tzv „mašľu“ a postupne splýva s hladinou zvyšného cesta.
Do vychladnutej zmesi pridáme rozpustené maslo, na sekundu prešľaháme a ihneď robota vypneme.
Do cesta na záver ručne a po častiach primiešame preosiatu múku so škrobom. Snažíme sa cesto čo najmenej miešať, ale pritom poriadne premiešať, aby nezostala žiadna múka na dne misy.
Cesto nalejeme do pripravenej formy/plechu – dno vystelieme papierom na pečenie, ktorý vymažeme maslom spolu s bokmi formy/plechu a vysypeme múkou.
Korpus pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180°C približne 20-30 minút. Ak hnedne príliš rýchlo, prikryjeme ho alobalom alebo znížime teplotu na 160°C a pečieme, kým nie je hotové (môžeme doň pichnúť drevenú špajlu, ak sa na ňu cesto nelepí, je hotové).
Korpus vytiahneme z rúry, vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Nad parou roztopíme čokoládu spolu s maslom a cukrom.
V miske rozmiešame tvaroh a postupne doň primiešavame mierne vychladnutú roztopenú čokoládu a vymiešame hladký krém.
V hrnci zohrejeme kúsky ananásu spolu so šťavou a cukrom.
Ananás rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme pudingový prášok a vymiešame na hustú hmotu.
Mascarpone rozmiešame a za stáleho miešania pridávame ananásovú zmes. Vymiešame hladký krém.
Vychladnutý korpus rozrežeme pozdĺžne na polovicu a ešte raz na polovicu tak, aby nám vznikli 4 časti.
Postupne vrstvíme korpus, čokoládový krém, korpus, ananásový krém až kým neminieme oba krémy a korpus. Na povrchu by nám mal zostať ananásový krém, ktorým potiahneme všetky strany koláča.
Koláč môžeme dozdobiť trochou čokoládového krému, prípadne čokoládovými hoblinkami a kúskami ananásu.